Recept: havregrynsplättar
Jag har fått en del frågor om hur jag gör mina grötpannkakor, eller plättar. Jag tänkte reda ut det hela med ett receptinlägg!
Du behöver:
1 dl havregryn
2 dl vatten
1/2 msk psylliumfrö (eller linfrö)
1 krm salt
Valfria kryddor (pepparkakskryddor, kanel, saffran osv.)
Gör såhär:
Koka havregrynsgröt som vanligt (instruktioner finns på paketet om man inte gjort det förr). Man kan med fördel koka gröten kvällen innan och ställa den övertäckt i kylen över natten, jag tyckte resultatet blev bäst så, annars kokar man gröten och låter den bli helt kall först.
Sätt ugnen på 200 grader, forma små plättar av grötsmeten och lägg dem på bakplåtspapperbeklädd (oj, vilket långt ord) plåt och grädda dem i tio minuter. Ta sedan ut plåten, vänd försiktigt på plättarna och låt de gräddas ytterliggare tio minuter på andra sidan. De sista tre minuterna ändrade jag inställningen till grillfunktion och maxade värmen för att få en knaprig yta.
Som tillbehör gillar jag smaksatt kvarg eller keso, ta önskad mängd, rör ner lite kanel eller saffran (detta kan också med fördel göras kvällen innan så att kvargen får gotta sig med kryddorna) och servera till plättarna. I morse lyxade jag även med varma bär och färsk frukt - bara fantasin sätter gränser!
skriven
Tack! sedan undrar jag vad är pepparkaks krydda haha! :P